25 april 2024,

Vandaag is het 74 jaar geleden dat op 25 april 1950 in Ambon (Zuid-Molukken) de Republik Maluku Selatan (RMS) rechtmatig werd geproclameerd.

Nog steeds wordt het Zuid-Molukse volk, sinds de illegale annexatie van de Zuid-Molukken door Indonesië, onderdrukt en uitgebuit. Het is duidelijk dat de Zuid-Molukken met haar rijkdom aan grondstoffen en natuurlijke hulpbronnen een belangrijke inkomsten- en levensbron is voor de Republik Indonesia, maar daar zelf op geen enkele wijze eerlijk van mee profiteert. Het Zuid-Molukse volk wordt sinds 1950 door Indonesië voorgelogen, benadeeld en de aan hen gemaakte beloftes worden niet waargemaakt. Zo blijkt maar weer dat de Zuid- Molukken een “ondergeschoven kindje” blijft van Indonesië. Bij elke uiting die betrekking heeft op de RMS, berust Indonesië op het dreigen met- of het gebruik maken van fysiek geweld.

Middels verdeel- en heers tactiek, welke wederom door Indonesië wordt ingezet, ontstaan er spanningen en conflicten binnen de Zuid-Molukse bevolking, terwijl de agressor ongestraft en ongestoord blijft rondlopen en intimideren. Zo wordt voorkomen dat het Zuid-Molukse volk beseft hoeveel macht zij heeft wanneer de handen ineen worden geslagen en als eensgezind volk opkomt voor haar recht en vrijheid.

Daarom is het goed om te zien dat er vandaag op meerdere plekken op Tanah Air, onder andere Aboru en Ambon, de RMS vlag de lucht in is gegaan. De vlam van vrijheid voor het Molukse volk zal niet doven!

MENA MURIA!