Aboru, Maluku Selatan 25 april 2023.

Momenteel is de situatie in Aboru erg gespannen. Er zijn veel woordenwisselingen en verbale confrontaties tussen mensen van Aboru en aparat. Zo zijn momenteel de Brimob, landmacht, de anti-terreur eenheid Densus 88 en de geheime dienst (Intel) aanwezig in Aboru. Dit ondanks het feit dat de Aborunezen hebben geprobeerd het aparat buiten de deur te houden middels een wegblokkade bij Naira. Uiteindelijk heeft de Raja toestemming gegeven aan het aparat om Aboru in te komen.

Vooral de aanwezigheid van Intel baart zorgen, want de medewerkers dragen geen uniform en het zijn overwegend mensen van buiten Maluku. Het is daarom moeilijk om deze mensen verantwoordelijk te houden voor hun gedrag omdat je niet weet bij welke dienst/eenheid ze horen en aan wie ze rapporteren. Hun aanwezigheid kan tevens achteraf worden ontkend door de autoriteiten, waardoor ze feitelijk een vrijbrief hebben om te doen en laten wat hen goeddunkt in het kader van anti-terroristisch ingrijpen.

Naar ons weten zijn er, mede door de grote aanwezigheid van troepen, nog geen vlaggen gehesen in Aboru of in de omtrek. Wij houden jullie op de hoogte van alle relevante en recente ontwikkelingen.

MENA MURIA!!