25 april 2022,

Vandaag is het 72 jaar geleden dat op 25 april 1950 in Ambon (Zuid-Molukken) de Republik Maluku Selatan (RMS) rechtmatig werd geproclameerd.

Nog steeds wordt het Zuid-Molukse volk, sinds de illegale annexatie van de Zuid-Molukken door Indonesië, onderdrukt en uitgebuit. Het is duidelijk dat de Zuid-Molukken met haar rijkdom aan grondstoffen en natuurlijke hulpbronnen een belangrijke inkomsten- en levensbron is voor de Republik Indonesia, maar daar zelf op geen enkele wijze eerlijk van mee profiteert. Het Zuid-Molukse volk wordt sinds 1950 door Indonesië voorgelogen, benadeeld en de aan hen gemaakte beloftes worden niet waargemaakt. Zo blijkt maar weer dat de Zuid- Molukken een “ondergeschoven kindje” blijft van Indonesië. Bij elke uiting die betrekking heeft op de RMS, berust Indonesië op het dreigen met- of het gebruik maken van fysiek geweld.

Middels verdeel- en heers tactiek, welke wederom door Indonesië wordt ingezet, ontstaan er spanningen en conflicten binnen de Zuid-Molukse bevolking. Buurdorpen staan elkaar naar het leven, met als gevolg dat slachtoffers onder erbarmelijke omstandigheden noodgedwongen hun thuisdorp moeten verlaten. En al maandenlang als vluchteling, nota bene in eigen land, in een tentenkamp moeten bivakkeren. Ondertussen mogen de agressors ongestraft en ongestoord blijven rondlopen en intimideren. Zo wordt voorkomen dat het Zuid-Molukse volk zich zal beseffen hoeveel macht zij heeft wanneer alle handen ineen worden geslagen en men als eensgezind volk opkomt voor haar recht en vrijheid. Vanaf een “letterlijke afstand” kan zelfs een blinde zien dat hier sprake is van opzet in het spel.

Echter zal het vuur van de rechtvaardige vrijheidsstrijd van de Zuid-Molukken nooit en te nimmer doven. Integendeel, al het bovengenoemde wakkert het vuur alleen maar aan. Het geduld van het Zuid-Molukse volk begint op te raken en de wens om zich los te wrikken onder het juk van de Republik Indonesia zal alleen maar groter worden.

MENA MURIA!