Nadat gisteren gedurende de gehele dag en nacht een grote stroom vluchtelingen vanuit het dorp Kariu richting het dorp Aboru is gegaan zijn de mensen van Aboru druk bezig geweest om de vluchtelingen te verwelkomen en te voorzien in hun eerste levensbehoeften na een traumatische vlucht uit hun eigen dorp.

Tijdens de aanvallen op Kariu meldden lokale bronnen dat herhaaldelijke noodkreten en hulpverzoeken van vertegenwoordigers en dorpelingen van het dorp Kariu richting het leger hebben plaatsgevonden. Tijdens de urenlange aanvallen is het leger er niet in geslaagd om te reageren of om in te grijpen om erger te voorkomen.

Dit falen van de zogenaamde veiligheidsdiensten, heeft ervoor gezorgd dat de aanvallers in staat waren om de aanvallen door te zetten tot vrijwel het hele dorp Kariu letterlijk in rook was opgegaan. Door niet te reageren op de noodroepen vanuit Kariu is de gehele bevolking van Kariu gedwongen om op de vlucht te slaan door de binnenlanden van Haruku richting onder andere het dorp van Aboru. Een zeer traumatische ervaring!

Vandaag meldden zich dan eindelijk afgezanten van de Pangdam XVI Pattimura, Kapolda Maluku en de Bupati Maluku Tengah in Aboru om de vluchtelingen vanuit Kariu te bezoeken en om hulpmiddelen te brengen. Deze zijn door de mensen van Aboru en Kariu tegengehouden op het strand van Aboru. De hulp wordt beschouwd als niet welgemeend en de militairen en hulpmiddelen worden dan ook niet toegelaten tot het dorp. Momenteel staat een grote massa Aborunezen op het strand om ervoor te zorgen dat alle militairen, legerleiders en afgezanten van de overheid dezelfde boodschap krijgen en consequent worden weggestuurd.

Door urenlang de noodoproepen van de bevolking van Kariu tijdens de aanvallen te hebben genegeerd, heeft het leger haar geloofwaardigheid verloren. De beschuldiging van het bewust laten doorwoekeren van het conflict wordt door meerdere mensen van Kariu nu openlijk uitgesproken.

Zie ook onderstaande beelden.

Zodra er meer nieuws te melden is laten wij het direct weten.