Een waardig graf voor een groot RMS-leider.

GMA heeft mede bijgedragen aan het opknappen van het graf van wijlen bp. Johan ‘Yoyo’ Teterissa.

Bp. Johan Teterissa was leider van een groep moedige Aborunese vrijheidsstrijders, die in 2007 tijdens de HARGANAS-viering op het “Vrijheidsplein” in Ambon (Zuid-Molukken) op vreedzame wijze opkwam voor de rechten en de vrijheid van het Zuid-Molukse volk. Zij toonden, in aanwezigheid van de toenmalige R.I. president Susilo Bambang Yudhoyono en zijn 3.887 genodigden (waaronder Indonesische ministers, ambassadeurs, gouverneurs, regenten en burgemeesters), tijdens hun opvoering van de Tjakalele (een traditioneel Molukse krijgsdans) op dappere wijze de RMS vlag .

Alle leden van de Tjakalelegroep werden hardhandig gearresteerd, vernederd, gemarteld en kregen vervolgens disproportionele gevangenisstraffen opgelegd voor deze vreedzame actie. Bp. Johan Teterissa kreeg aanvankelijk de hoogste straf, namelijk levenslang. Tijdens zijn gevangenschap werd bp. Johan Teterissa op verschrikkelijke wijze mishandeld.

De mensenrechtenschendingen op Maluku kregen uiteindelijk de aandacht van mensenrechtenorganisaties Amnesty International en Human Rights Watch, die bij de eerste Molukse mensenrechtenconferentie aanwezig waren. Deze conferentie vond plaats op 21 juni 2008 in Amsterdam en werd georganiseerd door Molukse mensenrechtenorganisatie PAK en de RMS-regering in ballingschap.

Vlak na voornoemde Molukse mensenrechtenconferentie werd plotseling – zonder proces – de gevangenisstraf van bp. Johan Teterissa verlaagd van levenslang naar 15 jaar. In 2009 werd bp. Johan Teterissa, samen met de andere politieke gevangenen, overgeplaatst naar een gevangenis op het verre Java (Indonesië), waardoor het voor zijn familie praktisch onmogelijk was om hem te bezoeken. Na ruim 9 jaar mocht bp. Johan Teterissa de rest van zijn gevangenisstraf in Ambon (Zuid-Molukken) uitzitten. Op 26 december 2018 kwam hij vervroegd vrij, maar helaas overleed hij onverwachts op 4 december 2019 na nog geen jaar “in vrijheid” te mogen hebben geleefd. Bp. Johan Teterissa heeft in totaal 11,5 jaar van zijn leven in detentie gezeten, enkel om het tonen van de RMS vlag. Dat is 11,5 jaar teveel!

Voor GMA is bp. Johan Teterissa een groot RMS leider, wiens leven in het teken stond van de perdjuangan. Middels het opknappen van zijn graf wil GMA hem eren en haar dankbaarheid en respect tonen voor de offers die hij heeft gebracht voor de RMS.

De fakkel die hij heeft doorgegeven zal blijven branden, opdat zijn dood en die van al onze voorgaande RMS-leiders en strijders niet voor niets zal zijn geweest.

Mena Muria!