De Indonesische bezettingsmacht is nog steeds deels aanwezig in Aboru. Gisteren, 29 april 2021, werd dat nogmaals pijnlijk duidelijk toen een politieonderzoek opnieuw voor opschudding zorgde. Gedurende het onderzoek werden er door de politiemensen diverse bedreigingen geuit tegen meerdere Aborunezen in de wijk Salele te Aboru.

Dit als gevolg van een incident dat eerder plaatsvond tijdens een politiepatrouille in de week vóór de viering van de 71ste verjaardag van de Republik Maluku Selatan (RMS) in Aboru.

Gedurende die patrouille hebben twee leden van de Indonesische staatspolitie, werkzaam bij het politiebureau in het stadje Pelauw, meerdere Aborunezen aangesproken en geprobeerd te intimideren door hen te waarschuwen geen RMS vlaggen te hijsen tijdens de viering op 25 april. “Wie het dit jaar waagt om een RMS vlag te tonen zal ik zo hard slaan dat zijn botten breken!” schreeuwde politieagent Bronson Timisela (BT, zie foto onderaan artikel) tegen iedere Aborunees die hij tegenkwam.

Op vrijdagochtend 23 april jongstleden patrouilleerden BT en zijn partner door Aboru, toen ze in de wijk Salele door twee onbekende mannen werden aangevallen. BT is hierbij mishandeld en moest samen met zijn partner vluchten naar een Indonesische legerpost om zich aldaar door een arts van de aanwezige Indonesische landmacht aan gezichtsletsel te laten behandelen.

BT heeft direct na het incident bij zijn leidinggevende een verzoek ingediend om elders te worden ingezet.

Tijdens het politieonderzoek in Salele dat naar aanleiding van dit incident gisteren is uitgevoerd, heeft de Indonesische recherche gepoogd om Aborunezen aldaar met contant geld om te kopen als ze de daders bekend zouden maken bij de politie.

De recherche wist zelfs te melden dat de daders niet alleen zouden worden vervolgd voor geweldpleging maar ook voor deelname aan RMS activiteiten.

De corrupte Indonesische staatspolitie in Aboru lijkt naast haar politietaken ook graag de rol van openbaar aanklager én rechter te vervullen. Alles kan in de als democratie vermomde dictatuur die NKRI heet!

Mena Muria!