Amboina, Maluku Selatan, 01 december 2020.

Op 1 december 1961 werd het zelfbeschikkingsrecht van de Papua’s wereldwijd erkend, door geheel West-Papua, van Sorong tot Samarai, heel Melanesië als ook alle andere delen van de wereld. Ter herdenking hiervan wappert vandaag de dag 1 december 2020 ook in Ambon-Stad de Morgenster vlag.

Een aantal jongeren die zich doorgaans vreedzaam inzetten voor een onafhankelijke Zuid-Molukse Republiek, hebben uit solidariteit met West-Papua op Jembatan Merah putih (Marthafons) in Ambon-Stad de Morgenster vlag gehesen. Deze vreedzame actie staat in het teken van een gezamenlijke strijd tegen de onderdrukker Republiek Indonesië (RI). Het hijsen van de Morgenster vlag trok uiteraard alle aandacht van de lokale bevolking en gaf de autoriteiten vervolgens aanleiding om de vlaggen neer te halen. GMA spreekt haar trots en dank uit voor de goede samenwerking om deze vreedzame vlaggenactie te kunnen realiseren.

De afgelopen maanden hebben de mensen van West-Papua veel leed gebracht. De onrechtmatige bezetting door de RI heeft vele mensenlevens gekost. Zo werden onder andere religieuze figuren, zoals pastoor Yeremia Zanambani en Rufinus Tigau, een catechist van de katholieke kerk, gemarteld en vermoord. Op 4 november werd in Sentani ook een 19-jarige vrouw, Dimisi Balingga, vermoord door Indonesische soldaten. Veel West Papoea-studenten werden gearresteerd en verbannen, simpelweg omdat ze kleine demonstraties hielden. De West-Papua natie kent een lange strijd met vele historische data: 1 juli 1971, 14 december 1988, 27 november 1997, het Tweede Papua Volkscongres in 2000, het Derde Papua Volkscongres in 2011 en de Saralana-verklaring in 2014. Gelet hierop is Indonesië zich er dan ook goed van bewust dat ook deze datum een belangrijke datum is voor de Papua-natie en voor de toekomst van West-Papua.

Onlangs is een voorlopige grondwet voor West-Papua aangekondigd. Vandaag zullen in de regio Melanesisch Papua vreedzame politieke toespraken worden gehouden met de focus op de gevolgen van de onrechtmatige annexatie door de eenheidsstaat Republiek Indonesië en daarnaast de bereidheid van de Papua’s om de onafhankelijkheid van hun eigen land op te eisen. De mensen op West-Papua zijn klaar om de strijd voort te zetten!

Het verzoek aan alle internationale solidariteitsgroepen is om eensgezind solidair te zijn met de broeders en zusters van West-Papua en dit te tonen door vandaag de Morgenster vlag te hijsen. Op deze manier laten we zowel aan Indonesië als de rest van de wereld zien dat de strijd van de Republiek van West-Papua een serieuze zaak betreft!

Free West Papua
Free Republik Maluku Selatan

Mena Muria!